Hem Arkivbildare
Järfälla kommun
Arkiv
Sök

Iljansboda förskola (1991-2023)

Arkivinstitution
Beståndskod
Landskod
Arkivschema
NAD-arkiv
Registreringsdatum
2017-08-30
Giltig fr om
Giltig t o m
Depåer
Serier
A1 - Protokoll från föräldramöten
B1 - Utgående skrivelser
F1 - Verksamhetsplanering
F2 - Kvalitetsredovisningar
F3 - Barnakter

Iljansboda förskola (1991-2023)

 

Iljansboda för- och grundskola blev färdig hösten 1991 och invigdes den 4 september 1991 av dåvarande skolministern Göran Persson. För- och grundskolan hade, utöver åk 1 – 3 med fritidshem och förskola, också dagbarnvårdarverksamhet, öppen förskola och förskoleklass. Det fanns dessutom ett bibliotek och en gymnastiksal. När det gäller för- och grundskolans namn så är Iljan ett medeltida namn, en försvenskad form av Aegidius, vilken på 700-talet var abbot i St Gilles i Provence. Han blev skjuten av en pil avsedd för en hind, som gett honom mjölk när han levde som en eremit i skogen. Sankt Iljan var de ammande mödrarnas skyddshelgon och skolelever ska också ha gjort utsmyckningar i matsalen som berättade om helgonlegenden.

År 1992 fick för- och grundskolan Järfälla kommun byggnadsmärke, där märket instiftades för att främja god byggnadskultur i kommunen.

År 1995 var verksamhetens omfattning skola, fritidshem, daghem, 6-årsverksamhet, familjedaghem, öppen förskola och dagbarnvårdare. Det ska ha gjorts satsningar under året inom familjedaghemmen på Mulle och Knytte-verksamhet för alla förskolebarn. Dagbarnsvårdarna hade också 1 gång/vecka haft musik och rörelse med barnen, tillsammans med musiklärare. För år 1995 och inför läsår 1996/1997 så ska daghemmet haft 55 barn i ålder 1-5 och öppen förskola måndag, onsdag och fredag klockan 9-12. Lokalytan för hela förskole- och skolverksamheten var på 2300m2. Den 4 september 1996 firade för- och grundskolan sitt 5-års jubileum med en festdag. Under hösten 1996 startades det också en personal- och föräldrakör ”Vi tar ton på Iljansboda” under ledning av musiklärare Lars Lindeborg. Under 1997 köpte Iljansboda för- och grundskola in fler datorer, då till förskolan. Det hade även gjorts ytterligare investeringar för datorloftet samt att det installerades en uppkoppling mot Internet. Vid 1999 hade förskolan två avdelningar med 36 barn.


Vid 2001 hade Iljansboda förskola två avdelningar med totalt 36 barn, där avdelningarnas namn var Mumindalen och Knattarna. Förskolan var integrerad i Iljansbodaskolan och hade tillgång till gymnastiksal, rytmikrum och våtrum. Familjedaghem Stäket, vilket bestod av 5 dagbarnsvårdare, hade totalt 26 barn. Den öppna förskolan hade ett besöksantal på 14 personer/öppentillfälle.  Familjedaghem Stäkets ledord ska ha vart värme-hjärta, hemmiljö, vuxentrygghet, vänner för livet och individuell omsorg. Barnen fick leka i ex. Knytt, Mulle och Skrinna. 3-4 åringar arbetade med husets tema. 5-åringar ingick i grupp tillsammans med 5-åringar i förskolan och arbetade med olika teman.

I september 2001 firade för- och grundskolan sitt 10-årsjubileum. Det firades hela dagen på för- och grundskolan den 4 september. På förmidagen ska det ha vart historieupplevelse då en lärare från gamla Stäketskolan (föregångaren till Iljansboda) kom på besök och gick runt i klasserna och berättade minnen för barnen. Utöver historieupplevelse innehöll också förmiddagen godisäng och McDonaldslunch. Vid eftermiddagen/kvällen ska det ha vart olika uppträdanden från Gycklargrupp, elever och personal. Utställningar och bildspel m.m.ska också ha inramat tillställningen och där jubileumsfirandet avslutades med ett fyrverkeri.

Under 2004 slutade för- och grundskolans rektor och verksamheten kom då att tillhöra Kolarängskolans organisation från 1 juli 2004. Vid den 1 januari 2005 blev Iljansboda för- och grundskola och Kolarängsskolan en enhet och hade då ett nära samarbete i personal- och utvecklingsfrågor. Inom enheten ingick också verksamheten Pråmen. Det omnämns för 2005 att dagbarnsvårdarna i Stäket fick flytta sin verksamhet till den gamla Stäketskolan. Anledningen var för att kunna öka antalet förskoleplatser i Iljansboda förskola, vilket startade en ny förskoleavdelning i skolan i januari 2006. Förskolan kunde genom detta ta emot 27 nya barn.

Den öppna förskolan togs bort under 2006. Iljansboda förskola ska under 2006 haft tre avdelningar där en avdelning låg i en paviljong på skolgården. Gällande förskolans lokaler så hade pedagoger skapat en matsal i en före detta ateljé. Förskolan hade också tillgång till våtrum, musik/dramarum och gymnastikhall i skoldelen vilket ska ha använts flitigt under 2006. Dagbarnvårdarverksamheten (1-5 år) var fortfarande förlagd på Stäketskolan som låg inom gångavstånd till Iljansbodaskolan. I juni 2007 upphörde familjedaghemsverksamheten vid Stäketskolan vilket ledde till att Iljansboda öppnade en ny förskoleavdelning. Under 2009 togs en avdelning bort på Iljansboda förskola för att bereda plats åt alla sexåringar som sökt förskoleklass.

Vid 2010 hade förskolan fyra avdelningar med 65 barn. Vid februari 2012 tillkom Almarevägens förskola till enheten Iljansboda – Kolarängen förskolor och skolor. Den 1 juli 2012 bytte Pråmens förskola enhet till Viksjö förskolor. Under 2012 hade enheten exempelvis samverkan med Järfälla kultur där man deltog i amatörer möte proffs, gick på skolbio och med hjälp av personal från Järfälla kultur hade en egen skolorkester. År 2013 ska enheten Iljansboda och Kolarängen, Almarevägen ha stått på bronsnivå med kommunens miljödiplom och där enheten nu siktade mot silver. Tidigare så hade de olika förskolorna och skolorna legat på olika nivåer.


Vid 2014 beskrivs det att enheten Iljansboda-Kolarängens för- och grundskolor utövade förskole-, förskoleklass-, grundskole-, grundsärskole-, fridshems och fritidsklubbsverksamhet. Almarevägens och Iljansboda förskola hade totalt 108 barn. Under 2014 medverkade förskolans personal i kommunens NT – satsning och förskolan utarbetade även en handlingsplan med rutiner för barnens säkerhet vid vistelse på gården och utomhus. Det beskrivs för kommande år att det bland annat skulle ske en satsning på den pedagogiska lärmiljön på Iljansboda förskola och utveckla användandet av digitala verktyg ex. Ipads. Enheten skulle även under kommande år ha omfattande byggnadsprojekt. Det skulle uppföras en ny permanent paviljong på Iljansboda vilket skulle påbörjas i december och pågå hela vårterminen.

Iljansboda förskola upphörde under 2023, där förskolan uppgick i Almarevägens förskola vid terminsstart i augusti 2023. Almarevägens förskola ökade med en tillbyggnad för barn från Iljansboda förskola.

Iljansboda förskola låg på Biskop Johannes väg 16 i Stäket vilket verkar ha vart samma adress sedan förskolan startade år 1991.




Historik upprättad av kommunarkivarie
Linda Andersson, 2024

Iljansboda förskola (1991-2023)

Handlingarnas tid
--
Huvudsaklig tid
--
Förvaras av regf institution
Reproduktion tillgänglig

Anmärkning

Iljansboda förskola (1991-2023)