Hem Arkivbildare
Järfälla kommun
Arkiv
Sök

Björkeby fritidsgård (1970-2015)

 

Historik för Björkeby fritidsgård 1970-2015

1970 bildades Björkeby fritidsgår bredvid Björkebyskolan.

December 1978 hade första cabarén premiär. De första cabarérna bestod av nummerrevyer, men det utvecklades till att bli föreställningar som bland andra the Wall, Djungelboken, Grease, Sagan om den fule Manfred (Tage Danielsson).

Rockbjörken. Varje torsdag från 1979 fram till andra halvan av 1980-talet var det livekonsert med ett eller flera band. Punkvågen hade dragit igång och det var den musikstilen som dominerade de första åren. Det publik från hela Stockholm och det var ca 150 st i publiken varje torsdag och lyssnade. Publikrekordet har KSMB med 420 st, de spelade fyra gånger på Rockbjörken. De hade även utbyte med Göteborg. Ofta förekommande band var: Revolt, Skälby Örjans, Brun Band, Trekant, Köttgrottorna, Shuffle And Roll, Spion 13 och Toby Wass.

Musikverksamheten kom att dokumenteras på kasset och LP. 1981 gavs kasetten Rockfälla - musik från Järfälla ut. Förortsrock 83 och Förortsrock 84 heter de två LP-skivorna. 1988 kom en kassett, Björkeby 88 som spelades in som stöd för trädplantering i Tanzania.

På helgerna utgjorde gården replokal för gårdens "egna band".

Foto var en av de tongivande verksamheterna på Björkeby. Med videons intåg kom den verksamheten också att växa starkt. Ett välutrustat labb för foto och video fanns.

Lägerverksamhet var också något som förekom kontinuerligt. Skidläger i Sälen och i Järvsö, kanothajker, vandring på Sörmlandsleden, fiske efter ädelfisk i Kvarnsjön och Mellansjön och längre turer efter gädda och abborre i Värmland. En speciell och populär lägerform var det som kallades survivalcamp. Det skulle vara lite mer äventyrligt än de andra lägren, lite mer otillgänglig terräng och det som gick att äta i naturen skulle vara en del av den mat som gjordes.

Under hela 1980-talet var fredagsdiscona det större helgarrangemang som fanns för ungdomarna i Barkarby-Skälby. I regel kom 200 till 300 besökare. Då hade gården egna DJ-kurser. Vanligtvis hade discona olika teman.

Det gjordes också en egen gårdstidning Björkey Times där allt mellan himmel och jord togs upp (ordningen i matsalen, intervjuer med band, intervjuer med gårdsbesökare, film- och skivrecensioner, roliga historier, betygsättning av gårdens mackor etc.

Fiket spelade en central roll som den centrala punkten och samlingsplatsen för hänget på gården.

Efter 1991 så präglades gårdens verksamhet av mycket musik och olika aktiviteter som skidresor och baler.

Under 2010-talets början dalade antalet besökare.

Hösten 2012 så stängdes gården tillfälligt på grund av personalbrist.

Våren 2013 öppnades gården igen.

Från hösten 2013 till hösten 2015 så drevs det olika projekt som bland annat att de byggde ett rum till studie som kom att bli mycket uppskattat. Det byggdes även ett dansrum och en scen i stora salen.

Tillsammans med studiefrämjandet genomfördes 3 st livekaruseller där olika band från hela Stockholms spelade.

Avslutningskonserter genomfördes med kulturskolan.

Hösten 2014 ordnades kurser i DJ, dans och musikproduktion för 6:orna i kommunen.

Gården stod alltid för efterfesten i samband med balen.

Hösten 2014/våren 2015 så hade gården öppen mellan 14-19.30 tisdag-torsdag. Måndag och fredag var öppettiderna 14-17. De flesta besökarna kom mellan 14 och 17.

Oktober 2015 så fattades beslut om att skolan behövde lokalerna för att ta emot ensamkommande barn. Personalen hade 4 veckor på sig att tömma lokalen. Fredagen den 13 november 2015 stägndes Björkeby fritidsgård och personalen flyttades till andra gårdar och verksamheter i kommunen.

Utdrag ur Bosse Majlings minnen fårn Björkeby 1979-1991, samt skriven av Ann-Sofie Ihrfors, Björkeby fritidsgård

Björkeby fritidsgård (1970-2015)

Handlingarnas tid
--
Huvudsaklig tid
--
Förvaras av regf institution
Reproduktion tillgänglig

Anmärkning

Björkeby fritidsgård (1970-2015)