Hem Arkivbildare
Järfälla kommun
Arkiv
Sök

HTS-gymnasiet (2000-2013)

Arkivinstitution
Beståndskod
Landskod
Arkivschema
NAD-arkiv
Registreringsdatum
2012-06-05
Giltig fr om
2000-01-01
Giltig t o m
Depåer
Serier
A1 - Elevvårdsprotokoll
A2 - Samverkansprotokoll
A3 - Anteckningar från arbetsplatsträffar (APT)
F1 - Elevvårdsakter (åtgärdsprogram, logopediska utredningar etc)
F2 - Slutbetyg (betygskopior)
F3 - Betygskataloger

HTS-gymnasiet (2000-2013)

 
Jakobsbergs gymnasium upphörde år 2000 och delades från och med höstterminen 2000 upp på fem olika enheter, YTC (Yrkestekniskt centrum), HTS-gymnasiet, NT-gymnasiet, SAM-gymnasiet och Kvarngymnasiet.

HTS var förkortning för Handel, Tjänster och Service vilket också var den inriktning som skolans gymnasieprogram hade. Den utbildning som fanns vid HTS-gymnasiet i december 2000 var Hotell- och restaurangprogrammet, Handel- och administrationsprogrammet och Barn- och fritidsprogrammet.

Den 29 maj 2001 beslutade utbildnings- och kulturnämnden att fastställa förslag om två specialutformade program vid namn "Pedagogprogrammet" och "Handels-, tjänste- och serviceprogrammet - HTS-programmet" för gymnasieskolan. Bakgrund till besluten var att HTS-gymnasiet hade inkommit med förslag om två specialformade program vilka var Pedagogprogrammet och Handels-, tjänste- och serviceprogrammet – HTS programmet för läsåret 2002/2003. Det ansågs av kansliet att programmen innebar en utveckling av nuvarande programutbud och rekommenderade att programmen godkändes och ingick i skolans utbud från och med läsåret 2002/03.

Det föreslogs också att det nationella Barn- och fritidsprogrammet avvecklades från och med läsåret 2002/03. Den 11 december 2001 beslutade utbildnings- och kulturnämnden bland annat att den lokala inriktningen Restaurang och storhushåll inom Hotell- och restaurangprogrammet inte skulle anordnas från och med läsåret 2002/2003. Kansliet föreslog på HTS- och SAM-gymnasiernas initiativ, utifrån erfarenheter av intagningen till gymnasieutbildning vid Järfälla gymnasieskolor läsåret 2001/02, att den lokala inriktningen Restaurang och storhushåll inom Hotell- och restaurangprogrammet och den nationella inriktningen Kultur inom Samhällsvetenskapsprogrammet inte skulle anordnas från och med läsåret 2002/2003.

Vid läsåret 2004/2005 innehöll HTS-gymnasiets programutbud:
• Hotell- och restaurangprogrammet med inriktningar Hotell och Restaurang och måltidsservice
• Handels- och administrationsprogrammet med inriktningar Handel och service och Turism och resor
• Pedagogprogrammet (specialutformat) med inriktningar Barn och Fritid
• Handels-, tjänste- och serviceprogrammet - HTS-programmet (specialutformat) med inriktningarna Turism, Företag, Fritid, och Bevakning och säkerhet (utarbetas senare)

Vid läsåret 2006/2007 innehöll HTS-gymnasiets programutbud:
• Hotell- och restaurangprogrammet med inriktning Restaurang och måltidsservice
• Handels- och administrationsprogrammet med inriktningar Handel och service, Turism och resor
• Specialutformat: Pedagogprogrammet

Höstterminen -07 startade Hantverksprogrammet med inriktning Frisör på HTS-gymnasiet. HTS-gymnasiet ska ha vart den minsta kommunala gymnasieskolan i Järfälla av de 5 kommunala gymnasieskolor som fanns vid tidsperioden 2007 och vid hösten 2007 hade HTS ca 340 elever. De nationella programmen vid höstterminen 2007 var Hotell- och restaurangprogrammet med inriktningen restaurang och måltidsservice, Handels- och administrationsprogrammet med inriktningen handel och service och Hantverkarprogrammet med frisörutbildning. Det specialutformade programmet hette Pedagogprogrammet och var en specialutformning av det nationella programmet Barn och Fritid.

Vid hösten 2007 bedrevs HTS-gymnasiets verksamhet i tre olika lokaler. Den lokal som sågs som skolans huvudbyggnad låg i området som rymde hela eller delar av Järfälla kommuns övriga fyra gymnasieskolor vid denna tid. Huvudbyggnaden var en enplansbyggnad som rymde Handels- och administrationsprogrammet, Pedagogprogrammet också rymde gymnasieskolans administration och gemensamma möteslokaler. Restaurangutbildningen inklusive den restaurang som drevs affärsmässigt av restaurangutbildningens elever låg H-huset, lokal bredvid huvudbyggnaden. Elevrestaurangen var Jakobs Hörna och drevs som ett affärsmässigt företag i undervisningen. Restaurangens eventuella vinst ingick in i programmets budget. Det som serverades var en 3 rätters ”dagens lunch”. Restaurangen hade också under åren varje torsdag temat Internationella köket där man hade olika teman som ex. Japanska köket, Pirattema med karibiskt touch m.m. Vid 2007 delades också H-huset med Samgymnasiets Estetiska program. Den tredje lokalen som hade verksamheter kopplat till HTS-gymnasiet vid 2007 var Järfälla Utbildningscentrum (Järfällavägen 100) vilket rymde den för höstterminen 2007 nystartade Frisörutbildningen. Eleverna vid frisörutbildning vid Hantverksprogrammet bedrev också under flera år HTS-salongen. HTS-salongen låg i lokaler vid Järfällavägen 100 och tog emot externa kunder på tisdagar och torsdagar.

Det beslutades av nämnden i oktober 2010 att HTS-gymnasiet skulle erbjuda följande program inom ramen för Gy2011:
• Hotell- och turismprogrammet, inriktningar Hotell och Konferens, Turism och Resor
• Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning Kök och servering
• Barn- och fritidsprogrammet, inriktningarna Socialt arbete, Pedagogiskt arbete
• Hantverksprogrammet inriktning Frisör
• Handels- och administrationsprogrammet, inriktningarna Handel och service och Administrativ service

År 2011 präglades gymnasieskolan av införandet av gymnasiereformen och HTS fick nya program: två introduktionsprogram och Hotell- och turismprogrammet.

Programutbud som ska ha funnits vid HTS-gymnasiet under senare år:
• Barn- och fritidsprogrammet med inriktningarna Pedagogiskt arbete samt Socialt arbete.
• Handels och administrationsprogrammet med inriktningarna Administrativ service samt Handel och service.
• Hantverksprogrammet med inriktning Frisör.
• Hotell- och turismprogrammet med inriktningarna Hotell och konferens samt Turism och resor.
• Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning Kök och servering.
• Programinriktat individuellt val och Yrkesintroduktion.

Den 1 juli 2013 slogs HTS-gymnasiet, Kvarngymnasiet och Samgymnasiet samman till en gymnasieskola och blev Mälargymnasiet. Namnändringen ska inte ha lett till några omändringar i gymnasieprogrammens innehåll.




Historik upprättad av arkivarie
Linda Andersson, 2023

HTS-gymnasiet (2000-2013)

Handlingarnas tid
--
Huvudsaklig tid
--
Förvaras av regf institution
Okänt
Reproduktion tillgänglig

Anmärkning
Barn- och fritidsprogrammet med inriktningarna Pedagogiskt arbete samt Socialt arbete. Handels och administrationsprogrammet med inriktningarna Administrativ service samt Handel och service. Handverksprogrammet med inriktning Frisör. Hotell- och turismprogrammet med inriktningarna Hotel och konferens samt Turism och resor. Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning Kök och servering. Programinriktat individuellt val och Yrkesintroduktion.

HTS-gymnasiet (2000-2013)