Fnr. 456
Iljansbodaskolan blev färdig hösten 1991 och invigdes den 4 september 1991 av dåvarande skolministern Göran Persson. Skolan hade, utöver åk 1 – 3 med fritidshem, också förskola, dagbarnvårdarverksamhet, öppen förskola och förskoleklass. Skolan hade dessutom ett bibliotek och en gymnastiksal. När det gäller skolans namn så är Iljan ett medeltida namn, en försvenskad form av Aegidius, vilken på 700-talet var abbot i St Gilles i Provence. Han blev skjuten av en pil avsedd för en hind, som gett honom mjölk när han levde som en eremit i skogen. Sankt Iljan var de ammande mödrarnas skyddshelgon och skolans elever ska också matsalen ha gjort utsmyckningar som berättade om helgonlegenden.
År 1992 fick skolan Järfälla kommun byggnadsmärke, där märket instiftades för att främja god byggnadskultur i kommunen. Det omnämns för 1993 och inför läsår 1994/1995 att Iljansboda arbetade enligt Sverkermodellen. Denna modell innebar att varje klasslärare fördjupade sig och ansvarade för ett ämne (matte, svenska och orienteringsämnen) där eleverna arbetade intensivt ca 10 timmar per vecka med ett ämne i taget. Iljansboda ska även ha använt sig av en del montessorimaterial. Andra delar som omnämns om skolverksamheten är exempelvis att det hölls sångsamling med alla i huset varannan vecka och elevmedverkan skedde bland annat genom dukningsvärdar i skolmatsalen och naturstädning. År 1995 var verksamhetens omfattning skola, fritidshem, daghem, 6-årsverksamhet, familjedaghem, öppen förskola och dagbarnvårdare. Dagbarnsvårdarna hade 1 gång/vecka haft musik och rörelse med barnen, tillsammans med musiklärare. För år 1995 och inför läsår 1996/1997 så omnämns det att Iljansboda hade fyra klasser, 107 elever. Lokalytan för för hela förskole- och grundskoleverksamheten var på 2300m2. Sexåringarna ska ha gått i skolan och elever i åk 1 arbetade montessoriinriktat och med olika teman ex jaget, miljön. Åk 1 hade också naturskola. Elever i åk 2-3 arbetade enligt Sverkermodellen i svenska och matematik. När det gällde skolans undervisning i engelska så startade det i åk 2.
Den 4 september 1996 firade skolan sitt 5-års jubileum med en festdag. Under hösten 1996 startades det också en personal- och föräldrakör ”Vi tar ton på Iljansboda” under ledning av musiklärare Lars Lindeborg. Till höstterminen 1997 fick skolan en utökning av lokaler med en paviljong för att klara av det ökande antalet barn. Paviljongen tog emot en åk 1 med en integrerad förskoleklass och fritidshemsbarn. Det beskrivs 1997 att skolans samtliga verksamheter arbetade efter en medveten arbetsinriktning mot ett barn/elevaktivt arbetssätt, den röda tråden från 1-9 år genom temaarbete med verklighetsförankring enligt Bifrostmodellen. När det gällde skolans arbete med 6-åringarna så satsade förskollärarna på barns språkutveckling enligt Bornholmsmodellen. Under 1997 köpte Iljansboda också in fler datorer, då till förskolan. Det hade även gjorts ytterligare investeringar för datorloftet samt att det installerades en uppkoppling mot Internet. Det påbörjades likaså ett arbete på skolan med att alla barn skulle ta ett datakörkort.
Den 14 april 1998 beslutade barn- och ungdomsnämnden att inrätta en lokal styrelse vid Iljansbodaskolan och godkände en arbetsordning för styrelsen. Bakgrund till nämndens beslut var riksdagens beslut om försöksverksamhet under en femårsperiod med lokala styrelser i grundskolan och den obligatoriska särskolan under perioden 1996-2001. Under hösten 1998 startade Iljansbodaskolan kommunens första lokala styrelse. Den bestod av tretton ledamöten, åtta föräldrar, fem personalrepresentanter och rektor. Under våren 1998 hölls ett konstituerande möte och några planeringsmöten. Vid 1999 hade skolan fem klasser med 101 barn, två stycken förskoleklasser med 43 barn, förskola med två avdelningar med 36 barn och fritidshem, familjedaghem och öppen förskola.
Vid 2001 hade Iljansbodaskolan fem klasser med totalt 104 barn och två förskoleklasser med totalt 27 barn. Förskoleklasserna ska ha arbetat i nära samarbete med varsin åk 1. Skolan utformade temaarbete från Bifrostskolan, en privat skola på Jylland i Danmark. Skolans fritidshem hade fyra avdelningar med totalt 125 barn. För skolans 8-9 åringar fanns fritidshemsavdelningarna Agaten och Diamanten med aktiviter som exempelvis snickargrupp, tidningsgrupp, skogsgrupp och gymnastikgrupp. För förskoleklass och åk 1 fanns fritidshemsavdelningarna Flinta och Tigerögat och där det under eftermiddagen ska ha funnits olika aktiviter som pyssel, snickeri och gymnastik. Den 31 maj 2001 beslutade barn- och ungdomsnämnden att förlänga försöksverksamheten med lokalstyrelse vid Iljansbodaskolan till den 30 juni 2003. Bakgrund till detta var att regeringen tagit beslut om att förlänga försöksverksamheten lokala styrelser i grundskolan och den obligatoriska särskolan till 30 juni 2003. I september 2001 firade skolan sitt 10-årsjubileum. Det firades hela dagen på skolan den 4 september. På förmidagen ska det ha vart historieupplevelse då en lärare från gamla Stäketskolan (föregångaren till Iljansboda) kom på besök och gick runt i klasserna och berättade minnen för barnen. Utöver historieupplevelse innehöll också förmiddagen godisäng och McDonaldslunch. Vid eftermiddagen/kvällen ska det ha vart olika uppträdanden från Gycklargrupp, elever och personal. Utställningar och bildspel m.m.ska också ha inramat tillställningen och där jubileumsfirandet avslutades med ett fyrverkeri.
Under 2004 slutade skolans rektor och skolan kom då att tillhöra Kolarängskolans organisation från 1 juli 2004. Under året ombildades skolans föräldrastyrelse, på eget initiativ till en Samrådsgrupp, en mindre formell form av föräldrainflytande. Det beslutades den 1 januari 2005 om inrättande av en Samrådsgrupp. Den skulle sammanträda två ggr per termin och där arbetsgrupper skulle träffas vid behov. I Samrådsgruppen ingick föräldrar och personal från alla verksamheter och skolledning. Ett visst samarbete skulle även ske med Föräldrarådet på Kolarängskolan. Andra saker som bland annat också skedde i skolans verksamhet för 2004 var att Iljansbodaskolan deltog i kommunens barnhearing under vårterminen och årets kultursatsning var Cirkus Cirkör vilket ska ha vart väldigt populärt bland barnen. Vid den 1 januari 2005 blev Iljansbodaskolan och Kolarängsskolan en skolenhet och hade då ett nära samarbete i personal- och utvecklingsfrågor. Enheten bestod av Iljansboda för- och grundskola, Kolarängskolan och Pråmen. År 2006 bestod Iljansbodaskolans verksamhet av skola F- åk 3, fritidshem, förskola 1-5 år och dagbarnvårdarverksamhet 1-5 år. Den öppna förskolan togs bort under 2006. Enheten hade under året 190 barn.
Höstterminen 2009 infördes det en ny skolorganisation i Järfälla kommun, där Iljansbodaskolan fortsatte att vara en F-åk 3 skola. Under 2009 togs en avdelning bort på Iljansboda förskola för att bereda plats åt alla sexåringar som sökt förskoleklass. Vid 2010 fanns på skolan 104 elever varav alla var inskrivna i fritidshemmet. Under året vann Iljansboda 2010 års pris som bästa skola i Järfällatävlingen ”Gå, cykla till skolan”. Vid februari 2012 tillkom Almarevägens förskola till enheten Iljansboda – Kolarängen förskolor och skolor. Den 1 juli 2012 bytte Pråmens förskola enhet till Viksjö förskolor. Under 2012 hade enheten exempelvis samverkan med Järfälla kultur där man deltog i amatörer möte proffs, gick på skolbio och med hjälp av personal från Järfälla kultur hade en egen skolorkester.
År 2013 ska enheten Iljansboda och Kolarängen, Almarevägen ha stått på bronsnivå med kommunens miljödiplom och där enheten nu siktade mot silver. Tidigare så hade de olika förskolorna och skolorna legat på olika nivåer. Enheten hade också bland annat under året haft en samverkan med Järfälla kultur där elever i åk 2 och 5, genom Amatörer möter proffs, lärt sig trolla.
Vid 2014 beskrivs det att enheten Iljansboda-Kolarängens för- och grundskolor utövade förskole-, förskoleklass-, grundskole-, grundsärskole-, fridshems och fritidsklubbsverksamhet. Grundskolan hade totalt 546 elever från F-åk 5. De flesta eleverna i förskoleklass och 1-3 ska ha gått på fritids, där det sammanlagt gick 387 barn på fritids. Fritidsklubben hade 97 inskrivna barn åk 4-5. Enheten hade också en stor grundsärskoleverksamhet med 28 elever fördelade på fyra klasser. Det ska totalt ha funnits 123 årsarbetare på enheten och sedan hösten 2014 fanns det även fem stycken förstelärare på enheten. Under verksamhetsåret 2014 ska bland annat all pedagogisk personal fått en egen IPad i syfte att öka deras IT-vana. Samtliga lärare i matematik hade deltagit i Matematiklyftet. Under hösten 2014 startade även förskollärarna i förskoleklass Matematik-lyftet. Enheten skulle även under kommande år ha omfattande byggnadsprojekt. Det skulle uppföras en ny permanent paviljong på Iljansboda vilket skulle påbörjas i december och pågå hela vårterminen.
Vid oktober 2020 ska skolan ha haft 136 elever.
Förteckningen upprättad av arkivassistent Ingalil Plahn 2005 Kompletterad av kommunarkivarie Linda Andersson, 2024
|