Hem Arkivbildare
Enskilda arkiv
Arkiv
Sök

Säby gård

Arkivinstitution
Beståndskod
Gårdsarkiv
Landskod
Arkivschema
NAD-arkiv
Registreringsdatum
2019-09-26
Giltig fr om
Giltig t o m
Depåer
Serier
F1 - Handlingar

Säby gård

 
Säby finns för första gången omnämnt i ett pergamentbrev år 1408. Säby har ett för­historiskt ursprung som visas av gravfält och en fin run­ristning i närheten av gården. Ortnamnet Sä- betyder sjö så Säby blir byn som ligger vid sjö

Säby gård är byggnads­minne. Enligt Kulturminnes­lagens tredje kapitel kan en byggnad som är synnerligen märklig genom sitt kultur­historiska värde eller som ingår i ett kulturhistoriskt synnerligen märkligt bebyggelse­område förklaras för byggnads­minne av läns­styrelsen. På Säby är både huvudbyggnaden, flyglarna, stallet, magasinet och allén som leder upp till Säby byggnads­minnes­förklarade.

Schering Rosenhane lät uppföra den nuvarande huvud­byggnaden på 1600-talet. Arkitekten var möjligen Tessin den äldre, en av sin tids stora arkitekter, men även Schering Rosenhane var intresserad av arkitektur och var nog till stor del med­verkande till utförandet.

Under årens lopp har det varit många ägare på Säby.  Några namn som finns i ägar­längden är greve Carl Gustaf Dücker, Olof Adlerberg och Joakim Vilhelm Liliestråle. Gross­handlare Göthberg som ägde Säby i slutet av 1800-talet lät uppföra magasinet och stallet som än idag finns kvar. Siste private ägaren Douglas Dickson sålde Säby till kronan för att gården och dess ägor skulle ingå i det militära övnings­området Järvafältet.



Säby gård

Handlingarnas tid
--
Huvudsaklig tid
--
Förvaras av regf institution
Reproduktion tillgänglig

Anmärkning

Säby gård